Oszczędność zużycia wody do 75%
Technologia Undine / artykuły / Oszczędność zużycia wody do 75%
oszczędność zużycia wody

Czy można osiągnąć oszczędność zużycia wody nawet do 75%? Wiele firm na całym świecie zmaga się dziś z problemem dużego poboru wody. Wielkie zakłady w ciągu jednego dnia wykorzystują ogromne ilości wody do produkcji chociażby żywności. Koszty tego są ogromne. Holenderska firma Innovative Water Concepts  opatentowała i wprowadziła na rynek technologię Undine, która pozwala na oszczędność zużycia wody w granicach 50-75%.

 

Potrzeba matką wynalazków

 

Założyciel firmy IWC – Ton Winters – posiadając uprawę porów zmagał się z problemem dużego zużycia wody w swoim zakładzie. Lokalne władzę miały zamiar odmówić mu pozwolenia na dalszą produkcję, gdyż zużywał ogromne ilości wody do oczyszczania swoich produktów. W tym czasie pękła jedna z jego sprężarek i zaczęła rozpylać mieszaninę wody i powietrza. Dla Ton’a była to inspiracja do stworzenia technologii Undine, którą później opatentował.

 

Oszczędność zużycia wody – dlaczego warto?

 

Oszczędność zużycia wody - zużycie wody infografika

 

Jak działają myjki Undine?

W komorach urządzenia dochodzi do mieszania wody i sprężonego powietrza. W wyniku tego strumień wody skład się z bardzo małych kropli. Zwiększa się również ich prędkość, nawet do 900 km/h. Dzięki temu oprócz mycia z produktów lub urządzeń zdmuchiwane są dodatkowo zanieczyszczenia.

 

Gdzie można zastosować technologię Undine?

Technologia Undine najlepiej sprawdza się w dużych zakładach przemysłowych, gdzie każdego dnia zużywane są ogromne ilości wody. Pozwala ona zredukować jej ilość nawet do 75%.

Myjki Undine można używać w różnych gałęziach przemysłu. Doskonale sprawdzają się w zakładach mięsnych. Wiadomo, że do przygotowania 1 kg mięsa zużywa się ogromne ilości wody. Technologia Undine pozwala wyraźnie zredukować jej zużycie, nie powodując przy tym żadnych niepożądanych zjawisk. Myjki Undine zwiększają czystość produktu i zapewniają lepszą higienę.

Oprócz zakładów mięsnych, technologia bardzo dobrze sprawdza się w fabrykach owoców i warzyw. Myjki wysokociśnieniowe lub natryskowe mogą uszkadzać produkty, co w efekcie może doprowadzić do ich szybszego psucia. Holenderska technologia pozwala nie tylko zużywać mniej wody i energii, ale również powoduje mniejsze straty podczas oczyszczania, dzięki temu okres przydatności produktów się wydłuża.

Undine może być również stosowana przy oczyszczaniu innych produktów lub elementów fabrycznych, takich jak podajniki, łańcuchy, pasy czy klatki. Zmniejszając zużycie wody automatycznie redukuje się ilość ścieków, które również generują koszty.

 

Dodatkowe korzyści

Główną cechą technologii Undine jest redukcja zużycia wody. Jest ona bardzo istotna i w dzisiejszych czasach wręcz konieczna. Nie tylko ze względów ekonomicznych ale również ekologicznych. Wykorzystywanie sprężonego powietrza wraz z wodą poprawia wydajność procesu oczyszczania, redukuję zużycie wody, energii, a także zmniejsza ilość ścieków. Dodatkowo produkty lub urządzenia są dokładniej czyszczone dzięki ogromnej prędkości wody i powietrza. Zwiększa się czystość oraz poprawia higiena. W przypadku produktów spożywczych (mięs, owoców czy warzyw) wydłuża się również czas przydatności, ponieważ dzięki lepszemu i delikatniejszemu czyszczeniu żywność pozostaje dłużej świeża.

 

Undine na polskim rynku

Od 2017 roku firma Blue Fifty instaluje w Polsce myjki Undine. W zakładach drobiarskich udoskonaliliśmy proces oczyszczania modernizując obecną instalację. Dzięki czemu w tych firmach zmniejszyło się zużycie wody, a zwiększyła się higiena i czystość produktów.