Cykl Sinnera – podstawy teoretyczne procesu Undine
Technologia Undine / artykuły / Cykl Sinnera – podstawy teoretyczne procesu Undine
cykl Sinnera

Higiena i bezpieczeństwo żywności są priorytetem dla producentów mięsa drobiowego. Zastosowanie stworzonej przez IWC „koncepcji płotków’’ oraz technologii Undine umożliwia znaczną poprawę higieny produktu podczas całego procesu produkcji. W tym artykule zostanie omówiona technika bezdotykowego mycia tuszek drobiowych wewnątrz i na zewnątrz przy użyciu technologii Undine.

 

Ogólna charakterystyka czyszczenia

Według cyklu Sinnera, żeby osiągnąć odpowiednie rezultaty w myciu powierzchni można zastosować dowolne połączenie czterech czynników: czasu, temperatury, środków chemicznych oraz czyszczenia mechanicznego. Zwiększenie udziału jednego z wymienionych elementów skutkuje tym, że wymagana jest mniejsza ilość pozostałych czynników. Dla przykładu, jeżeli zwiększymy temperaturę oraz ilość środków chemicznych, możliwe jest ograniczenie czasu potrzebnego na umycie powierzchni.

undine myjka końcowa

Cykl Sinnera. Osłabienie jednego czynnika powoduje kompensowanie go innym

Wyzwania przy myciu tuszek

Mycie tuszek drobiowych jest bardzo dużym wyzwaniem, ponieważ:

🔹  mamy bardzo mało czasu (ze względu na szybkość procesu uboju i patroszenia),

🔹 nie możemy wykorzystać wysokiej temperatury (ponieważ może uszkodzić produkt),

🔹 niemożliwe jest stosowanie środków chemicznych (ponieważ mamy do czynienia z żywnością).

W praktyce możemy więc wykorzystać tylko energię mechaniczną i to w bardzo krótkim czasie. Żeby osiągnąć w tak trudnych warunkach odpowiednie rezultaty, konieczne jest zastosowanie mycia, które jest szczególnie efektywne w usuwaniu zanieczyszczeń takich jak kał, krew oraz zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Kluczem jest tutaj technologia Undine oraz zastosowanie bardzo małych kropel wody z dużą prędkością.

 

Aby przekonać się, dlaczego Undine jest skuteczne, należy zrozumieć kilka fundamentalnych faktów:

🔹 Czyszczenie przy pomocy wody opiera się na sile mechanicznej oraz energii, którą należy nadać wodzie w celu usunięcia zanieczyszczeń.

🔹  Energia mechaniczna, którą posiada woda, gdy napiera na zabrudzoną powierzchnię, jest pochodną masy (wielkości) i szybkości tej kropli.

🔹  Szybkość i wielkość kropli są regulowane przez zmianę ciśnienia wody i otwarcia dyszy. W dyszy ciśnienie zamieniane jest na prędkość – energię kinetyczną.

Małe krople 

 

Undine wytwarza krople wody o bardzo małej średnicy (od 1 µm do 100 µm), które uderzają w mytą powierzchnię z dużą prędkością (od 300 km/h wzwyż, w zależności od ciśnienia wody). Takie krople mają bardzo dużą energię kinetyczną, która dodatkowo dzięki niewielkim rozmiarom efektywnie przekazuje energie innym niewielkim obiektom, na przykład bakteriom. W ten sposób pokonywana jest siła adhezji, która „przykleja” bakterie do powierzchni umożliwiając oderwanie się bakterii i innych zabrudzeń.

Koncepcja płotków od IWC

Istotą technologii Undine jest połączenie wody oraz powietrza pod ciśnieniem w specjalnie zaprojektowanych komorach mieszania. Mieszanka ta jest kierowana przez dysze na czyszczoną powierzchnię lub produkt. Połączone komory mieszania tworzą moduły, które z kolei umieszczone zostają w kabinach. Tak wyposażone kabiny pełnią funkcję ,,płotków”. Koncepcja płotków to nic innego jak umieszczenie kabin w procesie produkcji tak, aby na każdym możliwym etapie zatrzymywać zanieczyszczenia w miejscu, w którym powstają. Takie rozwiązanie zapobiega kumulacji zanieczyszczeń i bakterii na powierzchni produktu co z kolei diametralnie zmniejsza ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych.

Innowacyjność technologii Undine

Krople wody, które powstają w komorach mieszania są tak małe, jak bakterie a działanie kropli możemy porównać do ostrzału ogromną liczbą pocisków uderzających z bardzo dużą siłą. Dzięki temu możliwe staje się oderwanie bakterii przytwierdzonych do powierzchni siłą adhezji, a także rozbicie biofilmu. Małe krople są w stanie penetrować trudno dostępne miejsca takie jak pory, mieszki włosowe i fałdy skórne. Ze względu na małą wielkość kropel, ilość wody potrzebna do ich wytworzenia jest o połowę mniejsza niż w przypadku mycia konwencjonalnego. Strumień tak małych kropel wody jest zabójczy dla bakterii, a jednocześnie bardzo delikatny dla produktów, w przeciwieństwie do konwencjonalnego mycia wysokociśnieniowego.

Usuwanie bakterii na różnych etapach

Zgodnie z koncepcją płotków myjki Undine warto zastosować na wszystkich etapach produkcji drobiu. W zależności od potrzeb oraz poziomu higieny w zakładzie produkcyjnym Undine wykorzystuje się już od mycia kontenerów przez ubój, patroszenie i chłodzenie aż po dzielenie. Kabiny myjące umieszczone są w miejscach newralgicznych dla higieny procesu, tak aby uniemożliwić zanieczyszczenie produktu oraz wyeliminować zanieczyszczenia krzyżowe. Kabiny zostały zoptymalizowane pod kątem zastosowania, na przykład w ilości komór i ich położenia. Mycie zawsze odbywa się bez kontaktu z produktem, dzięki temu mamy pewność, że elementy myjki nie są powodem zanieczyszczeń krzyżowych.

Mycie produktu wewnątrz odbywa się poprzez wytworzenie wiru kierowanego do wnętrza tuszki z góry do dołu. Jest to niezwykle wydajna metoda, która przy niewielkiej ilości wody doskonale penetruje wnętrze tuszki, usuwając wszelkie zabrudzenia, skrzepy krwi oraz luźne pozostałości organów.

Prędkość i wielkość kropel

Konwencjonalne myjki wysokociśnieniowe wykorzystujące wodę wytwarzają większe krople o znacznie mniejszej prędkości w porównaniu do Undine, a energia jest zależna od prędkości i masy wody. Aby uzyskać mniejsze krople o większej prędkości, konwencjonalne myjki potrzebują znacznie wyższego ciśnienia i bardzo małych otworów dysz. Wszystko to wymaga ogromnego nakładu energii.

 

W Undine kropelki wody w komorach mieszania są kształtowane przez przepływające powietrze. Dzieje się to naturalnie, dzięki czemu nie wymaga dodatkowej ilości energii. Szybkość kropli wody jest 5 krotnie większa niż w konwencjonalnych myjkach wysokociśnieniowych. Oznacza to że przy znacznie niższym ciśnieniu wody, dodając 6-8 bar sprężonego powietrza osiągamy takie same prędkości. Dodatkowym atutem jest zastosowanie dysz z dużymi otworami co zapobiega odkładaniu się na nich węglanu wapnia, a jest częstym problem w zakładach, które używają twardej wody. Może wydawać się, że woda pod ciśnieniem i sprężone powietrze to bardziej energochłonna metoda, ale nic bardziej mylnego. Energia wody i powietrza jest znacznie wydajniej przekształcana w energię wykorzystywaną do czyszczenia, a niskie zużycie wody jeszcze bardziej obniża bilans kosztów na korzyść Undine.

undine myjka końcowa

Cykl Sinnera po uwzględnieniu Undine

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o koncepcji płotków lub o możliwościach wykorzystania Undine do bardziej wydajnego czyszczenia produktu i elementów wyposażenia napisz do nas lub zadzwoń.

Krzysztof Potaczek

k.potaczek@blue-fifty.com
tel. 883 339 747

Zostaw numer, a my oddzwonimy


lub zadzwoń 883 339 747!