Utrata masy podczas schładzania mięsa
Technologia Undine / artykuły / Utrata masy podczas schładzania mięsa
procesu schładzania mięsa

Jak zapobiec utracie masy podczas procesu schładzania mięsa?

Po uboju mięso trafia do chłodni, aby jak najszybciej schłodzić je do temperatury poniżej 7 stopni Celsjusza. Zgodnie z prawem, mięso może być przetwarzane tylko wtedy, gdy temperatura ta zostanie osiągnięta. Niestety podczas procesu chłodzenia mięso wysycha. Powoduje to, że produkt traci na wadze.

Undine® można stosować do nawilżania tuszek po ich wyczyszczeniu. W ten sposób można zapobiec stratom podczas suszenia i szybciej schłodzić mięso. Doświadczenie pokazuje, że okres zwrotu kosztów systemu Undine® wynosi średnio cztery miesiące. W tym artykule dowiesz się, w jaki sposób technologia Undine® może pomóc Ci zredukować straty wynikające z wysychania i przyspieszyć proces chłodzenia mięsa.

Technologia Undine®

Woda i powietrze są mieszane pod wysokim ciśnieniem w komorze mieszania Undine®. Dzięki temu powstaje doskonała metoda zraszania przy bardzo niskim zużyciu wody. Te mikroskopijne krople wody gwarantują najlepsze rezultaty w zakresie nawilżania. W trakcie całego procesu chłodzenia po uboju następuje ciągłe rozpylanie drobnych kropel wody. Pozwala to zapobiec utracie masy. Ponadto produkt szybciej schładza się do żądanej temperatury. 

 

Zapobieganie stratom związanym z utratą masy dzięki Undine®

W jednej z ubojni trzody chlewnej, w której wdrożyliśmy Undine®, średnia utrata wody w procesie schładzania po uboju wyniosła 0,54%. Dzięki technologii Undine®, zamieniliśmy stratę na przyrost masy 0,1%. Oznacza to wzrost wagi netto o 0,64%. Ponadto zaoszczędzono kolejne 0,23% na stratach związanych z wysychaniem podczas długotrwałego przechowywania produktów. Całkowite straty związane z odwodnieniem zredukowano o 0,87%. 

 

Ogromne oszczędności

Jest to oczywiście prawo wielkich liczb. Produkcja w tej ubojni utrzymywała się na poziomie 1,5 miliona kilogramów mięsa dzienniea średnia cena sprzedaży wynosiła 1,5 euro za kilogram. Redukcja strat związanych z wysychaniem o 0,87% pozwoliła na uzyskanie oszczędności rzędu prawie 20.000 euro dziennie. 

technologi undine

 

⇒ Brak problemów z zatykaniem się systemów

Wiele firm stosuje konwencjonalne systemy zapobiegające stratom spowodowanym wysychaniem mięsa, bez wykorzystania sprężonego powietrza. Głównym problemem jest to, że systemy te są zatykane przez osadzający się węglan wapna. W rezultacie z dysz rozpylających powoli wypływa coraz mniej wody. Stopniowo zwiększa się utrata wody (a więc i masy mięsa) podczas tego procesu. W opisywanym przypadku początkowo straty podczas suszenia wyniosły 0,28%. Jednak po 14 dniach straty te sięgały już 0,8%. 

⇒ Lepiej zagospodarowany czas personelu

Pracownicy techniczni zakładu musieli czyścić dysze co 14 dni, aby zmniejszyć straty spowodowane wysychaniem do 0,28%. Sześciu do ośmiu osób spędzało całą sobotę na tym pracochłonnym zadaniu. Dzięki technologii Undine® średnice dysz są znacznie większe, a osadzający się kamień jest usuwany dzięki sprężonemu powietrzu. Dzięki temu nie ma już potrzeby czyszczenia dysz. W ten sposób można również zredukować koszty związane z nadgodzinami pracowników. 

⇒ Szybsze chłodzenie produktów

Dzięki Undine® można szybciej schłodzić mięso. Drobne krople sprawiają, że mięso szybciej oddaje ciepło i się wychładza.  W tym analizowanym przypadku zredukowano również czas trwania całego procesu o ponad 2 godziny. 

⇒ Brak zanieczyszczeń krzyżowych

Przy dużych szybkościach produkcyjnych niemożliwe jest schłodzenie mięsa do odpowiedniej temperatury używając tylko powietrza i standardowych zraszaczy. Najczęściej do procesu włączane są wanny z wodą lodową w których zanurzane są tuszki. Niestety bardzo często jest to przyczyną zanieczyszczeń krzyżowych. Dzięki Undine możemy schładzać bez ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych bez utraty masy i z nieporównywalnie niższym zużyciem wody.  

 

Undine w Polsce

W większości Polskich zakładów technologia Undine wykorzystywana jest głównie do mycia tuszek, aby poprawić jakość mycia oraz znacznie ograniczyć zużycie wody. W tym roku udało nam się wdrożyć w Polsce systemy nawadniające w schładzaniu mięsa w 2 polskich ubojniach drobiu. Rezultaty zaskoczyły nawet nas. Dzięki Undine zwiększyliśmy przyrost masy o 1,2 % przy jednoczesnej 75% redukcji zużycia wody.

 

Zadzwoń już dziś, poproś o wycenę i zwrot z inwestycji

Chcesz również zapobiec utratom masy mięsa? Nie wahaj się i skontaktuj z nami. Możesz również zadzwonić pod numer +31 (0) 527 745 932. Wspólnie z Tobą poszukamy najlepszego rozwiązania,  złożymy propozycję, w tym przedstawimy zwrot z inwestycji, okres spłaty i ofertę cenową.