Redukcja odrzuceń tuszek w czasie kontroli
Patroszenie jest procesem podczas którego, często pomimo wdrożenia wszystkich procesów i standardów higienicznych, nadal zdarzają się zabrudzenia. Spowodowane jest to uszkodzeniem wnętrzności tuszki podczas kolejnych etapów patroszenia, co skutkuje jej późniejszym odrzuceniem.
Niestety standardowe wyposażenie ubojni nie eliminuje wszystkich zabrudzeń, a myjki konwencjonalne nie są w stanie oczyścić tuszek tak dobrze, aby zapobiec ich odrzuceniu podczas kontroli. Z pomocą przychodzi Undine, technologia, dzięki której możliwe staje się dokładne oczyszczenie produktu. W tym artykule omówione zostaną wszystkie najważniejsze aspekty higieniczne procesu patroszenia.
Wyzwania podczas procesu patroszenia
Patroszenie to kluczowy proces w przetwórstwie drobiu, który polega na usuwaniu wnętrzności z jamy brzusznej ptaka. Odbywa się to przed poddaniem mięsa dalszej obróbce. Etap ten jest trudny, zwłaszcza przy prędkości 15 000 sztuk na godzinę. Potrzeba mnóstwo wysiłków i odpowiednich rozwiązań, aby osiągnąć taką wydajność przy zachowaniu odpowiedniej jakości. Kolejnym dużym wyzwaniem podczas patroszenia są różnice w masie oraz wielkości poszczególnych ptaków.
Czynniki wpływające na higienę procesu patroszenia
Proces patroszenia rozpoczyna się od stekowania. Maszyna za pomocą obrotowego noża nacina powłokę skóry, wyciąga stek i zawiesza go na zewnątrz tuszki. Kolejny etap to otwieranie powłoki brzusznej i w końcu patroszenie właściwe. Łyżka patroszarki wchodzi do wnętrza tuszki, wyciąga pakiet wnętrzności i umieszcza go na przenośniku. Jest to konieczne do przeprowadzenia obowiązkowego badania weterynaryjnego.
To bardzo ważny moment, ponieważ wszystkie zanieczyszczenia powstałe podczas patroszenia, w tym odbarwienia na skórze, skutkują odrzuceniem takiej tuszki. Najważniejsze czynniki, które mają wpływ na higienę procesu i które często są powodem zabrudzeń to:
– Wola, żołądek i przewód pokarmowy wypełnione treścią pokarmową,
– Uszkodzenie pęcherzyka żółciowego,
– Uszkodzenie narządów takich jak wątroba serce i nerki,
– Nieprawidłowe oddzielenie przełyku i woli.
Oczywiście istnieją również inne czynniki mające wpływ na higienę procesu patroszenia, ale nie są one tak kluczowe, jak wymienione powyżej. Przykładem może być niedokładne umycie elementów maszyn mających kontakt z produktem jak łyżka patroszarki czy noże otwieracza i stekownicy.
Korzyści płynące z mycia w procesie patroszenia
Producenci wyposażenia ubojni skupili się na myciu elementów maszyn, które mają bezpośredni kontakt z produktem, natomiast mniejszą uwagę poświęcono myciu samych produktów. Obecnie coraz częściej można zauważyć obecność myjki za patroszarką. Staje się to standardem wyposażenia, jednak jeszcze kilka lat temu była to awangarda występująca tylko w nowoczesnych zakładach drobiarskich.
Maszyny w zakładach drobiarskich odznaczają się wysoką wydajnością, ale jak było wspomniane wcześniej, ze względu na czynniki wpływające na skuteczność procesu takie jak wielkość tuszki czy zbyt późne wycofanie paszy, jest to najczęściej 99% skuteczności w zapewnieniu wymaganej czystości. Oznacza to, że przy prędkości 15 000 sztuk, w każdej godzinie 150 tuszek ulegnie zabrudzeniu kałem, żółcią lub treścią pokarmową.
Biorąc dodatkowo pod uwagę wydajność otwieracza i stekownicy w ciągu godziny można uzyskać nawet 450 odrzuceń podczas kontroli spowodowanych zanieczyszczeniami. W systemie dwu zmianowym może to być nawet ponad 7000 sztuk dziennie, które ulegną zabrudzeniu i mogą zostać odrzucone.
Nawilżanie i mycie tuszek
Samo mycie produktu na patroszarce może nie być wystarczające, a biorąc pod uwagę, że zanieczyszczenia mogą powstać także na stekawnicy i otwieraczu należy zabezpieczyć produkt już od początku procesu. Rozwiązaniem, które umożliwia technologia Undine, jest nawilżanie i mycie produktu lub jego elementów, które narażone są na największe ryzyko zabrudzenia. W przypadku stekownicy i otwieracza ważne jest, aby przy niewielkiej ilości wody (około 50 – 100 l/h), obmywać miejsca newralgiczne. Przykładem będzie grzbiet, który ma bezpośredni kontakt ze stekiem oraz kuper i otwór kloaczny, które są najbardziej narażone na kontakt z uszkodzonymi jelitami.
Kluczowym elementem odpowiadającym za higienę na etapie patroszenia jest myjka na patroszarce lub tuż za nią [link do karty katalogowej]. Istotne jest, aby myjka znajdowała się możliwie jak najbliżej wyjścia z patroszarki, co nie jest łatwe ze względu na umiejscowienie linii pakietów. Undine umożliwia montowanie myjek na patroszarkach dzięki zastosowaniu niesymetrycznych kabin, które nie kolidują z linią pakietów, a ułatwiają umycie produktu tuż po patroszeniu. Mycie na patroszarce zapobiega zanieczyszczeniom żółciom, której usunięcie na późniejszym etapie jest już niemożliwe. Dodatkowo myjka Undine za patroszarką zapewnia nie tylko doskonałe mycie zewnętrznej powierzchni tuszki, ale także mycie wewnątrz.
Mycie wewnętrzne
Rozwiązanie to jest bardzo proste. We wnętrzu również znajdują się zanieczyszczenia, a środowisko i temperatura, w jakim znajdują się tuszki, sprawiają, że wręcz natychmiast przylegają one do ich wewnętrznych powierzchni. Dzięki zastosowaniu mycia wewnętrznego na tym etapie, zanieczyszczenia znajdujące się w środku nie przylegają do powierzchni, ale są zawieszone w wodzie wewnątrz tuszki aż do wolowania. Następnie są dokładnie wypłukiwane przy pomocy myjki wewnętrznej za wolownicą [link do karty katalogowej]. Dodatkowym atutem stosowania mycia wewnętrznego na tym etapie jest szybsze wychłodzenie tuszki dzięki znajdującej się w jej wnętrzu zimnej wodzie.
Dlaczego Undine?
Undine to technologia, która w nowatorski sposób wykorzystuje mieszankę wody i powietrza powstającą w specjalnie zaprojektowanych komorach dwuetapowego mieszania. Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania otrzymujemy strumień bardzo drobnych kropel wody o niezwykle dużej prędkości, które doskonale penetrują chropowatą powierzchnię skóry ptaka, usuwając z niej zanieczyszczenia od tych w najmniejszych do tych widocznych gołym okiem.
Nasze doświadczenia wskazują, że aby uzyskać taki sam efekt czystości przy użyciu konwencjonalnego mycia trzeba zużyć o 100% więcej wody oraz energii. Ogromnym atutem technologii jest możliwość zastosowania mycia wewnętrznego na tak wczesnym etapie, czego nie oferuje żaden inny producent.
Więcej korzyści z Undine
Już teraz zobacz, co możemy zrobić dla Ciebie, aby poprawić jakość mycia. Wejdź w zakładkę drobiarstwo i obejrzyj materiały video, zdjęcia oraz karty katalogowe dla poszczególnych myjek na różnych etapach mycia.